Gör din egen äppelmust

Vill du göra din egen äppelmust? Då ska du följa dessa steg!

Har du tillverkat äppelmust och vill tillverka äppelcider? Klicka här!

Plocka och tvätta dina äpplen

När du ska göra din egen must är det viktigt att du plockar mogna och rena äpplen.

Mogen frukt maximerar smakerna och musten du får ut efter pressning, men mängden äppelmust påverkas också av vilken äppelsort som pressas då vissa äppelsorter ger mer must än andra.

Tänk på att aldrig använda ruttna eller mögliga äpplen. Använd äpplen som du själv skulle vilja äta.

När du samlat på dig äpplen för att musta är det viktigt att rengöra dem innan. Det kan du lätt göra genom att lägga äpplena i en balja med vatten, så att eventuell smuts löses upp och kan sköljas av.

Dags att krossa frukten

Innan du kan pressa dina äpplen till must måste de krossas till en lagom finfördelad fruktmassa. Denna process är viktig för att få ut så mycket must som möjligt från äpplet. Tänk på att krossa till en lagom nivå, för stora äppelbitar ger ett lägre utbyte must och om fruktmassan blir allt för fint mosad påverkar det också utbytet negativt.

För att krossa dina äpplen kan du använda dig av en fruktkross, som är gjord för att krossa äpplen och annan frukt till en lagom mängd.

Fruktkross

Nu ska det mustas

Efter att du krossat äpplena till en massa är de redo att pressas till must. Det gör du genom att använda dig av en fruktpress. I fruktpressen läggs ett tryck över fruktmassan som gör att musten sippar ut genom hålen i korgen och när pressningen är klar kan den kvarvarande fruktmassan komposteras.

Nu har du en färdig äppelmust som kan drickas som den är!

Vill du öka hållbarheten på musten kan du enkelt göra det via pastörisering eller genom att frysa ner musten.

Fruktpress 12 L

Öka hållbarheten på din must

En pastöriserad äppelmust kan förvaras upp till två år, beroende på hur den pastöriserats och lagrats. Genom en varsamt  utförd pastörisering tar du död på alla organismer som orsakar att musten börjar jäsa, samtidigt som smaken bibehålls.

För att pastörisera musten värmer du den till minst 80 grader i en kastrull eller pastör. När musten uppnått rätt temperatur låter du den hålla temperaturen i 10 minuter. Därefter tappar du upp musten i flaskor eller bag-in-box innan den hunnit svalna.

Vill du tillverka din egen äppelcider?