Ekosystemtjänster är de tjänster och varor, både direkta och indirekta, som naturens ekosystem bidrar med till människors välbefinnande[1].
För att människan ska kunna överleva krävs fungerande ekosystem. Ett fungerande ekosystem ger tillbaka processer och produkter till människorna såsom temperaturreglering, luft- och vattenrening, kolbindning, biogas, virke och produktion av mat.
Till skillnad från förnybara flödesresurser (t ex sol, vind och vatten) och icke-förnybara resurser (t ex mineraler och fossila bränslen), så behöver ekosystemtjänster levande organismer. Biologisk mångfald i sig är grundförutsättningen för att ekosystemen ska kunna leverera tjänster. Ju högre biodiversitet, desto mindre känsligt blir ekosystemet för störningar. Kvaliteten på det vi får tillbaka är helt beroende av hur väl ekosystemen har skötts och förvaltats. Detta är en av anledningarna till att det är så viktigt att sträva efter god biologisk mångfald.
Ekosystemtjänster delas ofta in i fyra kategorier, nämligen:
Försörjande – det som produceras av systemet, såsom bioenergi, mat osv.
Reglerande – systemets förmåga att reglera, såsom koldioxidupptag, luft eller jordkvalitet osv.
Kulturella – de upplevelser som systemet bidrar till.
Stödjande – tjänster som krävs för att övriga delar i systemet ska fungera, till exempel grundläggande saker såsom fotosyntesen.
Hos oss på Kiviks Musteri finns ekosystemtjänster i alla kategorier. För att ge några exempel:
- Våra odlingar hjälper till att binda koldioxid i atmosfären vilket har en positiv påverkan på klimatet.
- Genom vårt arbete för välfungerande pollinering gynnas produktion av grödor, inte bara inom vårt eget område utan även i närområdet.
- Genom att droppbevattna våra odlingar med renat processvatten eller åvatten, har vi en positiv effekt på vattenförbrukningen, jämfört mot traditionell bevattning.
- Äpplena i sig utgör ett livsmedel.
- Avklippta grenar gör vi flis av som används som jordstabilisering i våra odlingar.
- Upplevelsen i våra öppna trädgårdar är en kulturell ekosystemtjänst.
- Vår aktiva roll inom forskning bidrar till lärande och kunskap.
[1] Ett ekosystemtjänstperspektiv vid identifiering, beskrivning och bedömning av miljöeffekter – En fallstudie över en skånsk äppelodling. Ida Johansson, 2018.