Svenska äpplen

Därför är svenska äpplen godast

I Sverige finns över 200 olika äppelsorter som alla har sin egen arom och sitt unika förhållande mellan sötma och syrlighet. Svenska äpplen smakar mer än utländska. Vårt klimat med långa ljusa dagar och stora temperaturskillnader mellan natt och dag under sensommar och höst ger en lång och välbalanserad mognadsprocess, och därför smakar äpplet mer. Svenska äpplen har också tunnare skal än sydeuropeiska.

De flesta äpplen odlas i Skåne

90 % av de svenska äpplena odlas i Skåne, på Österlen i synnerhet. Här är jordmånen mager och sandig, precis så som äppelträd vill ha det. Österlen omgärdas av Östersjön som ger ett kallt klimat på våren vilket motverkar en alltför tidig blomning. På hösten behålls sommarvärmen i Östersjön så att äpplena får mogna långsamt genom varma, ljusa dagar och svala nätter. Äpplena utvecklar sin smak sent i mognadsprocessen vilket gynnas av dessa långa varma höstar.

Njut av svenska äpplen året runt

Tack vare forskning och modern lagringsmetod, så kallat ULO-lager (Ultra Low Oxygen), kan höstens äppelskörd långtidslagras med bevarad smak och konsistens. Äpplena läggs i rum med begränsad syrehalt och lägre temperatur. Den lägre syrehalten gör att mognadsprocessen avstannar. Äpplena fortsätter att andas under lagringen, men det går mycket långsammare. När lagret sen öppnas, ser de ut och smakar precis som när de placerades där och vi kan njuta av svenska äpplen året runt!

Äpplen att äta och att musta

Terroir och cuvée

På Kiviks Musteri odlar vi ett 50-tal olika äppelsorter. Vissa blir till ätäpplen och säljs i dagligvaruhandeln, andra blir till must och cider. För oss är smaken alltid viktig oavsett vad de ska användas till. Alla äpplen får mogna klart på träden så att de når sin fulla smakpotential. Beroende på sort, storlek och utseende sorteras de sen till rätt användning och därmed behöver inga äpplen gå till spillo.

Vi planterar också olika äppelsorter i olika odlingar beroende på jordmån och klimat. Vissa sorter, ofta gamla klassiska sorter, odlas enbart för att bli till must eller cider eftersom de har en så unik smakkaraktär.

Skördetid

I Sverige skördas årligen runt 20.000 ton äpplen. Alla äpplen plockas för hand. Som äppelodlare arbetar man året runt i odlingen för att ge träden så bra förutsättningar som möjligt. Beskärningen är ett viktigt och omfattande jobb och är avgörande för en bra skörd. Mellan augusti och oktober skördas sen frukten, vissa sorter mognar tidigt, andra sent. Det gäller att plocka äpplena vid rätt tillfälle, när de är som godast.