Svenska äpplen

Att det finns några olika äppelsorter att välja mellan i butikerna känner nog de flesta till. Men exakt hur många varianter det faktiskt finns och att vissa äpplen ämnar sig bättre att ätas som de är medan andra passar bättre i mat har få dessvärre koll på. Den smakpalett som erbjuds av svenska äpplen är fantastisk!

Äpplet är så mycket mer än bara en frukt eller ett praktiskt mellanmål. Äpplet har massor av användningsområden, smakkompisar och kan delas in i flera kategorier. Äpplen med högre halt av sötma passar fint till bak- och matlagning medan äpplen som är fastare i texturen och är syrliga är fina kosnumtionsäpplen.  Oavsett äppelsort så skiljer de sig alla i komposition mellan syrlighet och sötma, men även i färg, fasthet och saftighet samt också i vart de mår bäst av att växa och hur länge det plockade äpplet kan lagras. Även inom kategorin dessertäpplen har äpplena specifika användningsområden som de passar bättre eller sämre för, som exempelvis i pajer eller mos.

Också konsumtionsäpplen eller så kallade ätäpplen finns ett enormt utbud med en smak för alla. Dessutom är vissa äpplen mer allergivänliga. Äppelsorten Santana, som har fruktiga, friska toner och blommiga nyanser, är det många allergiker som kan äta utan besvär, vilket många tyvärr inte känner till. Äpplet är också väldigt krispigt.

Här lär du känna våra svenska äppelsorter!

Därför är svenska äpplen godast

I Sverige finns över 200 olika äppelsorter som alla har sin egen arom och sitt unika förhållande mellan sötma och syrlighet. Svenska äpplen smakar mer än utländska. Vårt klimat med långa ljusa dagar och stora temperaturskillnader mellan natt och dag under sensommar och höst ger en lång och välbalanserad mognadsprocess, och därför smakar äpplet mer. Svenska äpplen har också tunnare skal än sydeuropeiska.

Årets Skörd

Som att dricka ett äpple

Äppelmust gjord på 100 % svenska äpplen. Utan tillsatser eller konserveringsmedel.

Skördetid av äpplen

I Sverige skördas årligen runt 20.000 ton äpplen. Alla äpplen plockas för hand. Som äppelodlare arbetar man året runt i odlingen för att ge träden så bra förutsättningar som möjligt. Beskärningen är ett viktigt och omfattande jobb och är avgörande för en bra skörd. Mellan augusti och oktober skördas sen frukten, vissa sorter mognar tidigt, andra sent. Det gäller att plocka äpplena vid rätt tillfälle, när de är som godast.

Njut av svenska äpplen året runt

Tack vare forskning och modern lagringsmetod, så kallat ULO-lager (Ultra Low Oxygen), kan höstens äppelskörd långtidslagras med bevarad smak och konsistens. Äpplena läggs i rum med begränsad syrehalt och lägre temperatur. Den lägre syrehalten gör att mognadsprocessen avstannar. Äpplena fortsätter att andas under lagringen, men det går mycket långsammare. När lagret sen öppnas, ser de ut och smakar precis som när de placerades där och vi kan njuta av svenska äpplen året runt!

Vanliga frågor om svenska äpplen

Var odlas svenska äpplen?

90 % av de svenska äpplena odlas i Skåne, på Österlen i synnerhet. Här är jordmånen mager och sandig, precis så som äppelträd vill ha det. Österlen omgärdas av Östersjön som ger ett kallt klimat på våren vilket motverkar en alltför tidig blomning. På hösten behålls sommarvärmen i Östersjön så att äpplena får mogna långsamt genom varma, ljusa dagar och svala nätter. Äpplena utvecklar sin smak sent i mognadsprocessen vilket gynnas av dessa långa varma höstar.

Var köper jag svenska äpplen?

Äpplen att äta och att musta

Terroir och cuvée

På Kiviks Musteri odlar vi ett 50-tal olika äppelsorter. Vissa blir till ätäpplen och säljs i dagligvaruhandeln, andra blir till must och cider. För oss är smaken alltid viktig oavsett vad de ska användas till. Alla äpplen får mogna klart på träden så att de når sin fulla smakpotential. Beroende på sort, storlek och utseende sorteras de sen till rätt användning och därmed behöver inga äpplen gå till spillo.

Vi planterar också olika äppelsorter i olika odlingar beroende på jordmån och klimat. Vissa sorter, ofta gamla klassiska sorter, odlas enbart för att bli till must eller cider eftersom de har en så unik smakkaraktär.

Du kan köpa våra äpplen hos oss i Kivik och på Solnäs Gård utanför Lund.

Vad kan jag göra med svenska äpplen?

Svenska äpplen är mångsidiga frukter som kan användas på olika sätt i matlagning och bakning. Här är några idéer om vad du kan göra med svenska äpplen:

Äppelpaj: Skapa en klassisk äppelpaj med en knäckig smuldeg eller smördeg. Tillsätt kanel och lite socker för extra smak. Servera med vaniljsås eller vispad grädde.

Äppelmos: Koka äpplen med lite vatten och socker tills de blir mjuka. Mosa äpplena till en slät konsistens och tillsätt eventuellt kanel eller vanilj. Äppelmoset kan användas som en läcker sidorätt, på pannkakor eller som en ingrediens i bakverk.

Äppelmust: Pressa svenska äpplen för att göra din egen äppeljuice. Du kan antingen dricka den direkt eller använda den som en bas för smoothies och cocktails.