Våra äppelodlingar

Vi är stolta över att vara en av Sveriges största äppelodlare. Våra odlingar finns i Kivik och på Solnäs Gård utanför Lund.
Varje odling har sin egen unika karaktär.

Karakås

Det var på gården Karakås, strax norr om Kiviks Musteri som allt började. Det var här första fröet till Kiviks Musteri såddes år 1888, när Henric Åkesson planterade de äppelträd som skulle komma att bli Sveriges första yrkesmässiga fruktodling. Här odlar vi än idag äpplen på några av våra äldsta träd.

Ljungkullen

Närmast musteriet ligger vår odling Ljungkullen med våra äldsta träd. Här odlar vi bland annat Gravenstein, en fin gammal, klassisk äppelsort.

Svinaberga

Vår ekologiska odling Svinaberga ligger uppe alldeles invid nationalparken Stenshuvud och med en fantastisk utsikt. Här är mikroklimatet annorlunda från hur det är nere längs Hanöbukten. Vinden blåser hårdare och det är oftast några grader varmare på sommaren. Jorden är dessutom både lerigare och bördigare.

Hällekås

Hällekås är en odling som ägs av Björn Ranelid men som arrenderas av oss. Den ligger granne med musteriet och alldeles invid havet. Precis som vi älskar Björn också Österlen, bygden och äpplena här.

Olofsberg

Olofsberg är äppelodling som ägs av familjen Grytzell, men som vi arrenderar. I denna odling finns en fantastisk skatt av gamla, unika äppelsorter som vi är stolta över att få bevara och odla.

Solnäs Gård

På slätten mellan Lund och Bjärred, ligger Solnäs Gård. Här har det odlats äpplen sedan 1930-talet och idag är Solnäs Gård en av Sveriges största och modernaste äppelodlingar. Här mognar äpplena tidigare genom ett något varmare sommar- och höstklimat än på Österlen. De flesta av Sveriges Lantbruksuniversitets forskningsförsök inom fruktodling sker just här i dessa odlingar.

Inte bara äpplen

Andra frukter och bär

Både i Kivik och på Solnäs Gård odlar vi även päron. Uppe i vår ekologiska odling Svinaberga odlar vi dessutom jordgubbar och krusbär.

 

Våra finaste

Vissa odlingar har en extra bra terroir där äpplena mognar gynnsammast. Faktorer som jordmån, väder och vind sätter alla sin karaktär på äpplenas smak. Därför har vi tagit fram Våra finaste – ett sortiment med must och cider från utvalda odlingar.