Vad är äppelmust?

Must är 100% äpple

En ren naturprodukt

Äppelmust är den råsaft man får fram när man pressar ett äpple. 100% äpple och inga annat. En ren naturprodukt.

Must är ett hantverk som börjar i odlingen

Det är inte bara sorten som avgör ett äpples smak, utan även jordmån, klimat, väder, sol och vind sätter sin prägel. En sort kan skilja sig i smak beroende på vilken odling den växt i. Äpplet ska sen skördas när det nått rätt mognadsgrad för att få ut så mycket smak och arom som möjligt. Ju mer moget äpplet är desto mer faller syran och sötman träder fram. Det gäller att hitta exakt rätt tidpunkt.

Svenska äppelsorter

Trots att äppelmust bara innehåller 1 enda ingrediens så ger de svenska äppelsorterna oss oändligt många smakvariationer. På Kiviks Musteri odlar vi idag 54 olika äppelsorter. Med fyra generationers samlade erfarenhet av att göra must har vi lärt oss hantverket att hitta rätt i smak, balans och olika kombinationer.

Sortren, blandad, klar eller grumlig

En must kan vara sortren, dvs gjord på bara en äppelsort, eller innehålla flera olika äppelsorter. Man kan välja att antingen behålla fruktköttet i musten eller klarfiltrera den.