Svensk cider

Cider är äppel- eller päronmust som man låtit jäsa så att alkohol bildas. I Sverige får en cider aldrig innehålla mer än 8,5% vol. och cidern måste innehålla minst 15 % jäst eller ojäst juice från äpple eller päron. Cider kan smaksättas med annan frukt- eller bärarom men grunden är alltid juice från äpple eller päron. En cider kan vara både stilla eller mousserande.

I Sverige har man jäst cider sedan 1800-talet men det var först på 1960-talet som den moderna tillverkningen kom igång på allvar. Då fick en cider max innehålla 2,25% vol. På 90-talet ändrades reglerna och även cider med en högre alkoholhalt blev tillåtet. År 2005 beslöts den nuvarande ciderdefinitionen av Livsmedelsverket.

Den svenska cidern har traditionellt varit söt, och kommit att bli en mycket populär exportvara. På senare tid har cidermarknaden i Sverige breddats med allt torrare sorter.

 

Vi odlar för smak

När vi gör cider är det smaken och karaktären på äpplena som står i fokus. Vår filosofi är att odla för smak. De svenska äpplena har oändliga smakmöjligheter att erbjuda!

Cidertillverkningen startar egentligen redan när vi planterar äppelträden; vilka äpplen passar till vilken cider, och var ska träden planteras. Jordmån, väder, vind och soltimmar sätter sin prägel på äpplenas smak. En äppelsort som är plockad från exakt samma träd kan därför smaka olika från år till år beroende på vilka förutsättningar naturen bjuder. Att veta när det är rätt tillfälle att skörda är en konst i sig, att kunna hitta den rätta balansen mellan syra, sötma och arom. Alla led i ciderframställningen är avgörande för den slutliga smaken. Resultatet blir äppliga, friska cidrar som påminner om mousserande vin.

På Kiviks Musteri har vi odlat äpplen i fem generationer och jäst cider sedan 1969. Kort sagt, vi älskar svenska äpplen och vill lyfta alla dess fantastiska egenskaper!

 

Hur gör man cider

Cider är i likhet med vin, en i grunden enkel produkt, men svår att få till riktigt bra. Den går att variera i all oändlighet, trots att den bara består av 1 ingrediens. Vi skördar äpplena för hand mellan augusti och oktober. Frukten handsorteras, tvättas och krossas innan de går in i pressen där fruktsaften pressas ur äppelmassan och samlas upp i rostfria tankar där musten får jäsa till äppelvin.

Äppelvinet blandar vi sedan med äppelmust för att få fram rätt alkoholhalt och sötma. Vissa cidersorter låter vi flaskjäsa, då tappas de på sin slutgiltiga flaska och får jäsa en andra gång för att ge en djupare och rikare smak samt få fram de fina bubblorna. Vid degorgeringen vänds sedan flaskan försiktigt upp och ner och flaskhalsen fryses. Sedimentet kan då skjutas ut med den ispropp som har bildats.