Att skörda äpplen

När skörden drar igång har landets äppelodlare en intensiv period framför sig.

Klimat, väder, vind och jordmån är alla avgörande faktorer för vilken smak ett äpple kommer att få. Därför kan en och samma äppelsort ha olika smak beroende av vilken odling det växt i.

Vi har odlat äpplen i fem generationer och vet vikten av att  äpplet skördas i precis rätt tid; för att äpplet ska ha så mycket smak och arom som möjligt måste mognadsgraden vara helt rätt. Ju mer moget äpplet är, desto mer faller syran och sötman träder fram. En sval och fuktig vår följd av en varm sommar ser ut att ge goda förutsättningar för årets skörd. Vanligtvis har de första av årets äpplen lite mindre intensiv smak än sorter som mognar senare under året.

Att skörda sina egna äpplen är inte bara en fantastisk känsla, utan det ger också möjlighet att njuta av färska och smakrika äpplen. I här kommer vi ge dig en guide till en lyckad skörd av äpplen och dela med oss av några värdefulla tips.

Äppelskörd

När äpplena är mogna är det dags att skörda frukten av årets arbete. Olika äpplen mognar olika fort.

Plocka äpplena försiktigt från äppelträdet och lägg varsamt ner i bingen.

När ska man skörda äpplen?

För att få bästa möjliga smak och kvalitet på dina äpplen är det viktigt att skörda dem vid rätt tidpunkt. Men hur vet du när det är dags? Enkelt! Här är några indikationer att hålla utkik efter:

Kontrollera mognadsindikatorerna
Innan du börjar skörda är det viktigt att se till att äpplena är mogna. Titta efter äpplets färg, konsistens och smak för att bedöma om de är redo att skördas. Om äpplena har utvecklat den önskade färgen, är fasta och ger efter vid ett lätt tryck samt har en god smak, är det troligt att de är mogna för skörd.

Smaktest
Gör ett smaktest genom att smaka på några äpplen. Om de är söta, saftiga och har den önskade smaken är det en indikation på att de är mogna för skörd. Om de fortfarande smakar surt eller stärkande kan de behöva lite mer tid på trädet. Genom att följa dessa steg kan du skörda dina äpplen på ett effektivt sätt och bevara deras kvalitet så att du kan njuta av dem under en längre tid.

Ta vara på dina äpplen

Efter skörden är det viktigt att förvara äpplena på ett lämpligt sätt för att förlänga deras hållbarhet. Placera dem i en sval, mörk och välventilerad miljö, gärna i en fruktlåda. Undersök äpplena regelbundet och ta bort eventuella övermogna eller skadade exemplar för att undvika att de påverkar de friska äpplena. När du har skördat dina äpplen finns det många spännande sätt att använda dem på. Här är fyra förslag på vad du kan göra med din äppelskörd.

Tillaga äppelkompott: Gör en läcker äppelkompott genom att koka dina äpplen tillsammans med lite socker, kanel och vanilj. Resultatet blir en härligt söt och kryddig röra som kan användas som fyllning i pajer, som topping på yoghurt eller gröt, eller som en god efterrätt i sig själv.

Baka äppelpaj: En klassiker när det kommer till äppelanvändning är att baka en äppelpaj. Skiva dina äpplen och blanda dem med lite socker, kanel och eventuellt några russin eller nötter. Toppa med en smuldeg eller en pajdeg och grädda i ugnen tills pajen är gyllenbrun och äpplena är mjuka. Servera med vaniljsås eller glass för en ljuvlig smakupplevelse.

Gör äppelmust: Om du har gott om äpplen kan du pressa dem för att göra färsk äppelmust. Använd en juicemaskin eller äppelpress för att extrahera saften från äpplena. Du kan dricka musten direkt eller pastörisera den för att bevara den längre. Glöm inte att använda steriliserade flaskor för att förvara din äppelmust.

Torka äppelskivor: Om du vill ha ett hälsosamt och lättillgängligt snacks kan du torka äppelskivor. Skiva äpplena i tunna skivor och lägg dem på en plåt eller galler i ugnen på låg temperatur. Torka äpplena tills de är krispiga och torra. Du kan också använda en torkmaskin om du har en tillgänglig. De torkade äppelskivorna kan ätas som de är eller användas som ingrediens i müsli eller bakverk.

Dessa är bara några exempel på vad du kan göra med din äppelskörd. Var kreativ och experimentera med olika recept och användningsområden för att få ut det mesta av dina härliga äpplen!

Läs mer om hur du gör din egen äppelmust