Grillad citronkyckling med rostad pommes och aioli

Grillad citronkyckling med rostad pommes och aioli
4 portioner

Ugn: 200°C

Kyckling:
700 gr minut- kycklingfiléer
2 msk olivolja
1 citron, pressad saft och rivet skal
1 bunte persilja

Pommes:
900 gr stora potatisar (gärna bakpotatisar)
5 msk neutral rapsolja
salt

Aioli:
2 ägg, varav 1 gula och 1 helt ägg
2 rivna vitlöksklyftor
2 tsk pressad citron
1,5 dl neutral rapsolja
2 dl olivolja
2 tsk dijonsenap
1 tsk honung
Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:
1 stort krispsalladshuvud

Gör såhär:

  1. Börja med aiolin. Vispa äggulorna med den rivna vitlöken och citronsaft i en bunke. Droppa sedan i oljan, lite i taget under konstant vispning. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  2. Skär potatisen i cm-tunna strimlor längs med potatisen. Tvätta strimlorna noggrant och torka av med hushållspapper. Lägg potatisen i en stor bunke, häll över oljan och blanda om så alla potatisstrimlor är täckta av olja. Baka i 200°C i 20-30 minuter. Vänd efter halva tiden så pommesen får färg runtom. Salta! 
  3. Riv citronsskal och finhacka persilja. Blanda i en skål. Pressa citronsaft över kycklingen och pensla sen med olivolja. Salta och peppra och grilla hastigt på riktigt hett grilljärn, endast 1 minut per sida.
  4. Strö på citron-och persiljablandningen på kycklingen och servera genast med pommes, aioli och den krispiga salladen!