Njut av våra vackra trädgårdar

Gå en stillsam promenad i de vackra äppelträdgårdarna och låt dig inspireras. 

I våra fantastiska trädgårdar kan man strosa länge, sitta och fundera i vårt lilla lusthus
längst nere i den gamla Kulturodlingen där allt började, gå ner bakom Stinas Café 
och doppa tårna i Östersjön eller bli inspirerad av årets tema i Visningsträdgården.

Varje tid på Äppelåret har sin tjusning i våra trädgårdar - att njuta äppelblom tidig vår,
svalka sig med lite fläderblomsdryck bland sommarblomster eller smaka den
allra första nymustade Årets Skörd på höstens äppelmarknad. 

Visningsträdgården

Visningsträdgården är ett strikt geometriskt utformat och omslutet trädgårdsrum. Här har vår trädgårdsmästare och hennes kollegor skapat nio olika mindre trädgårdar, alla med sin egen stil och formspråk. Njut av konstfulla spaljéer, olika äppelsorter och dekorativa och varierande underplanteringar. 

Liknande trädgårdar kan man finna i flera hundra år gamla avbildningar framförallt från 15- och 1600-talet, renässansens tidsepok - som lät sig inspireras av matematiska upptäckter och systematisk ordning. Idag fascineras vi av det strikta mönstret och använder det, inte minst i våra moderna, ordnade kryddträdgårdar.

Sortimentsodlingen

I detta inhägnade område växer 70 olika sorters äppelträd. Varje träd är unikt och skiljer sig från grannträdet. Sortimentsodlingens träd har valts för att visa hur olika äppelträd kan vara; olika växtsätt, blomning, bladform, frukter och mognadstid. Det finns äppelträd som lämpar sig för hemmaträdgården och det finns träd som används inom fruktindustrin. Några träd växer försiktigt, långsamt, medan andra växer med ohejdad entusiasm.

Gamla folkkära äppelsorter blandas med moderna sorter och utgör tillsammans ett viktigt kulturarv.  En tur i odlingen bjuder på matnyttig äppelinformation och ögonfröjd under hela säsongen; från vårens njutbara blomning i rosa och vitt till höstens doftande och dignande skördetid. Träden bär frukt från början av augusti till långt in på senhösten.

Njut av äpplen med färg från mörkaste rött till ljusaste gult, stora, små, strimmiga, fläckiga, blanka och matta!

På östra sidan och vid husväggarna ser du pelaräppelträd, med röda eller gröna frukter, som har en stark genomgående stam med väldigt få sidogrenar. Detta gör dem lämpliga att odla i små trädgårdar eller på balkongen.

Kulturodlingen

1888 planterade Henric Åkesson de fruktträd som skulle komma att utgöra grunden för det Kiviks Musteri du möter idag.

I denna del av trädgården kan du spatsera mellan träd som planterats 1915; Signe Tillisch och Blenheim Orange och yngre träd som har blivit planterade för ca 15 år sedan. I odlingens västra del finns de nyare äppelsorterna Rubinola, Santana och Topaz. I Kulturodlingen blir kontrasterna mellan gammalt och nytt sätt att odla tydligt.
I skadeträdet kan du lära känna äppelträdens värsta fiender och hur de kan bekämpas på bästa sätt. 

Vår Historia

Det var här, vid Stenshuvuds sluttningar, som första fröet till Kiviks Musteri såddes 1888, när Henric Åkesson planterade de äppelträd som skulle komma att bli Sveriges första yrkesmässiga fruktodling. Han förstod att de träd han planterade skulle trivas bra i den mineralrika och sandiga myllan på Österlen. Då lades grunden till familjeföretaget Kiviks Musteri. Lär mer...

Guidad visning

Vi erbjuder guidade visningar i Äpplets Hus, i odlingarna och i de vackra trädgårdarna, på flera olika språk. Vi berättar om familjeföretaget, om vår historia och delar med oss av vår kunskap om äppelodling, mustning och förädling. 

Boka ert besök i förväg, så har vi bra förutsättningar att ge er en minnesvärd upplevelse!

Plantskolan

Kanske vill du köpa med dig ett äppelträd hem? Kanske vill du fråga vår trädgårdsmästare om råd? Det kan du göra i Plantskolan, där vi säljer fruktträd; starkväxande o svagväxande, spaljeträd och pelaräppleträd. Här hittar du också bukettapel, rosenkvitten och andra växter som går hand i hand med Kiviks Musteri.
- Plantskolan har nu flyttat in för säsongen, och finns i liten skala inne i Musteributiken. Här kan du nu även köpa äpplen och päron från våra odlingar.

Fråga vår trädgårdsmästare

Vad ska man tänka på i sin trädgård? Här kan du få råd och tips av vår trädgårdsmästare och pomolog Caroline Stenkilsson. Maila till caroline.stenkilsson@kiviksmusteri.se