Äppelblom

För oss på Kiviks Musteri är äppelblomningen på våren tillsammans med skördetiden på hösten de viktigaste perioderna under året. I mitten av maj börjar våra minsta medarbetare sommarjobba, nämligen pollinatörerna. Deras arbete med att pollinera äppelblommorna under blomningen är avgörande för höstens äppelskörd. Inte minst så ligger Österlen också inbäddat i ett vackert hav av vitrosa äppelblom

Frågor och svar om äppelblom

När blommar de första äppelträden?

Det är svårt att säga exakt, eftersom väder och vind styr. Oftast brukar det dock blomma runt mitten av maj.

Hur länge blommar äppelträden?

Hur länge blomningen pågår styrs också av väder och vind. Är det varmt går blomningen snabbare, vid svalare temperaturer förlängs den. Blåser det mycket kan vinden fort blåsa bort blommorna. Eftersom våra odlingar är fyllda av olika äppelsorter och alla sorter inte blommar samtidigt förlängs blomningsperioden i odlingarna, om man jämför med ett enskilt träd.

Varför skiljer sig blomninngstiden mellan östra och västra Skåne?

På Österlen bidrar Östersjön till svalare temperatur på våren. Därför har vi en senare blomning än på västra sidan av Skåne. Det är vi tacksamma för, eftersom en senare blomning gör att blomman inte blir lika känslig för en frostknäpp.

Blommar de olika sorterna äppelträd i samma ordning som man plockar dem?

Det skulle man kunna tro, men så är det faktiskt inte. Det finns sorter som blommar tidigt och plockas sent.

Vad händer om det blir frost när äppelträden blommat ut?

Det beror på hur långt knoppen hunnit utvecklas. Ju längre den utvecklats desto mindre kyla tål den. Om det blir för kallt sent på våren riskerar blommorna att dö, eller så kan det bli skador på äpplets skal. Vi äppelodlare vill ha en jämn och sval april månad, och helst ingen köldknäpp i maj.

Spelar det någon roll om det blir tidig eller sen blomning?

Så länge bina har vaknat och börjat arbeta när äppelträden blommar ut så spelar det ingen roll. Det gäller bara att det blivit tillräckligt varmt för att bina ska trivas. Är det regn och blåst stannar de i bikupan. Därför tar vi in extra hjälp av humlor, de är inte alls lika petiga med vädret.

Varför ser jag ibland äpplen med slips?

Om äppelblomman fryser kan det bli en defekt på äpplets skal, en lång strimma som ser ut som en slips. Det gör ingenting för äpplets smak och kvalitet, men det får inte säljas som 1:a klass äpplen. Vi som gör must är glada för äpplet oavsett, så länge insidan är fin!

Följ Eva-Lotta & Folke

Vi börjar producera äppelmust redan på våren, när knopparna börjar titta fram. Det är sedan en lång process till det flytande guldet kan avnjutas i glas. Följ äpplena Eva-Lotta och Folkes resa från knopp till äpple här!

Följ Eva-Lotta

Följ Folke