Vår historia

Fyra generationers kunskap på en plats.

Henric lade grunden

I Kivik håller sig sommarvärmen kvar in i det längsta och det milda klimatet gör underverk med den skånska myllan. Det var här, vid Stenshuvuds sluttningar, som första fröet till Kiviks Musteri såddes 1888, när Henric Åkesson planterade de äppelträd som skulle komma att bli Sveriges första yrkesmässiga fruktodling. Han förstod att de träd han planterade skulle trivas bra i den mineralrika och sandiga myllan på Österlen. Då lades grunden till familjeföretaget Kiviks Musteri.

Ivar byggde ett musteri

1935 byggde Henrics son Ivar ett musteri i fruktodlingen. I sann entrepenörsanda byggde han upp ett småskaligt företag genom att förädla äpplena och söka nya markander för frukten och snart kom de första produkterna – Äppelmust från Karakås Kiviks Musteri. Då tappades den 100-gradiga musten för hand och äppelpressen bestod i en handdriven kvarn (Idag pressar Kiviks Musteri åtta ton äpplen på två timmar!).

Med Ingvar kom tekniken...

1950 tog Ivars son Ingvar över och på 1950-talet planterades nya äppelträd och musteriet började använda för den tiden moderna maskiner medan tappning, korkning och etikettering fortfarande gjordes för hand.

Vi blev moderna...

I mitten av 1960-talet förvandlades det lilla musteriet till ett modernt industriföretag och 1969 kom cidertillverkningen igång och cider från Kivik blev snabbt populärt. En av våra första cidersorter, Kiviks Herrgårdscider, finns fortfarande på marknaden. Vi installerade en koncentratanläggning och nu kunde Kiviks Musteri, som enda företag i landet, tillverka äppeljuice hela året.

Första mousserande vinet och allra första Äppelmarknaden

1985 utvecklade Kiviks Musteri det första svenska mousserande vinet, Amadeus. Den pärlande drycken blev en succé och tre veckor efter premiären gick det inte att uppbringa en enda flaska på Systembolaget!
1988 togs importskyddet för utländsk frukt bort och det gjordes en kraftsamling för att skapa positiv uppmärksamhet kring svensk frukt. Ingvar var en av initiativtagarna till kampanjen "Svenska Äpplen 1988" och den 16 oktober 1988 ägde den allra första Äppelmarknaden rum, på torget i Kivik.

Musteributik, restaurang och ett kunskapshus för det svenska äpplet

I takt med att Kiviks Musteri växte, blev det också ett populärt besöksmål. I slutet av 1980-talet öppnade vi vår första lilla butik på Kiviks Musteri. 1996 grundades Äpplets Hus – ett kunskapshus mellan trädgårdarna och Musteributiken - med inspiration och information om allt som har med äpple att göra - historia, odling, skörd, forskning och förädling. Till och med en visningsfabrik där man kan se hur vår produktion går till.

Kiviks Musteri växer

1999 skedde nästa generationsskifte på Kiviks Musteri. Syskonen Kristina Levinsson och Bengt Åkesson tog över stafettpinnen och ledningen för koncernen Kivik Holding. Fem år senare förvärvade man Åkesson Vin och ytterligare fem år senare lades också Kronovalls Vinslott till verksamheten inom koncernen.

2012 var ett händelserikt år. Då öppnade vi vårt fina café uppe på en liten höjd mot havet - Stinas Café och lite senare öppnades också vår egen plantskola där man kan köpa äppelträd som är uppdragna på plats, plantor av rosenkvitten, havtorn, blåbär, lingon och andra växter som man förknippar med Kiviks Musteri.
Samma år inleddes ett samarbete med Stockmos Fruktindustrier och förpackningsalternativet Tetra pak Edge introducerades i fabrikens tillverkningslinjer - som en av de tre första i världen.

...och blommar

Kiviks Musteri ingår idag i koncernen Kivik Holding som drivs av fjärde generationen Åkesson, Kristina Levinsson och Bengt Åkesson. Genom samtliga generationer spirar en stor passion för det genuina och jordnära, kryddat med österlensk känsla för livskvalitet. Vi drivs av en stor kärlek till äpplen och mat och dryck, som ligger oss varmt om hjärtat. Precis som intresset för vår vackra hembygd. Kom och besök oss, våra trädgårdar, Musteributiken, Stinas Café, Äpplets Hus - där äpplet löper som röd tråd genom det vi gör.