Tagliatelle al ragù bolognese (äkta italiensk köttfärssås)

4 pers

500 gr nötfärs
1 gul lök
1 morot
1 selleristjälk
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
3 msk tomatpuré
1,5 dl rött vin
400 gr krossade tomater
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
0,5 tsk torkad rosmarin
1 lagerblad
salt och nymalen svartpeppar

Till servering:
400 gr tagliatelle kokt al dente (dvs med tuggmotstånd)
Nyriven parmesan

Gör såhär:

  1. Finhacka lök, morot och selleri så fint du kan. Fräs mjukt utan att det tar färg i olivoljan. Tryck till vitlöksklyftrna med knivbladets sida och finhacka. Låt fräsa med de andra grönsakerna i någon minut.
  2. Tillsätt köttfärs, lite i taget så att det bryns och inte kokar. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med någon minut.
  3. Tillsätt vin och låt få ett snabbt uppkok.
  4. I med tomatkross, oregano, timjan, rosmarin och lagerblad i pannan. Salta och peppra.
  5. Låt småputtra under lock i minst 30 minuter, gärna 2-3 timmar om du har tid, det blir ännu godare då. Servera med tagliatelle kokt al dente och nyriven parmesan. I Italien blandar man alltid ihop pastan med såsen, det ger mycket mer smak till rätten.

Tips! Gör dubbel sats när du ändå är i farten – såsen bli bara godare av att stå i några dagar i kylen.