Där äpplena mognar gynsammast.
Där de olika äppelsorterna tillsammans bidrar till en smakbild större än de själva förmår.
Där varje pressning blir en unik och mångfacetterad cuvée.

Svinaberga

På andra sidan musteriet, uppför den branta Jungfrustigen genom skogen finns vår ekologiska odling ”Svinaberga”. Placerad högt uppe på slänten, alldeles invid Stenshuvud ligger den med en hänförande utsikt. Här är mikroklimatet annorlunda från hur det är nere längs Hanöbukten. Vinden blåser hårdare och det är oftast några grader varmare på sommaren. Jorden är dessutom både lerigare och bördigare. En utmärkt plats för just dessa ekologiska äpplen.

Svinaberga äppelmust

Denna äppelmust är gjord på blandade äppelsorter såsom Holsteiner Cox, Blenheim, Ingbo och har en intensiv sötma och påtaglig syra. Passar fint till smakrik mat såsom välgrillat fläsk, lamm eller möjligtvis någon form av kryddstark korv. Gärna med lite smakrika tillbehör, t ex en äppelchutney.
Finns att köpa på Systembolaget

Svinaberga Cider 2,2%

I denna cider har vi blandat must med ett torrt äppelvin (6%) innehållande ganska hög syra. Cidern har jäst naturligt och inget socker har tillsatts. Musten är gjord på Aroma och Greensleeve, därigenom cidern får en trevlig Aromakaraktär.
Passar bra till en buffébjudning men även svensk husmanskost.

Hällekås

Björn Ranelid Paradismust

Äpplena i denna must kommer från Björn Ranelids egen odling, Hällekås, som ligger granne med oss. Precis som vi, så älskar Björn Österlen, bygden och äpplena här.
Paradismust är pressad av noga utvalda äpplen av sorterna Discovery, Aroma och Gravenstein. Musten har en väl avvägd balans mellan sötma och syra och är god att dricka till förslagsvis dessert. 

Must SM-vinnare i klassen Klarfiltrerad blandade äppelmust av flera sorter. Läs mer här.

Solnäs Gård

I Fjelie, på slätten mellan Lund och Bjärred, ligger Solnäs Gård. I denna bördiga mylla har det odlats äpplen sedan 1930-talet och idag finns här en av Sveriges största och modernaste äppelodlingar. Här stortrivs äpplena i den näringsrika jorden och mognar tidigt tack vare en frostsäker blomning och ett varmare sommar- och höstklimat än på Österlen.

Solnäs Cider

I denna cider får smaken av Solnäs Gårds äpplen; sorterna Gloster, Rubinstar och Mutzu, stå i centrum. De har pressats, klarfiltrerats och jäst till en alkoholhalt på 4,5%. Filtrering och fyllning har skett under tryck så kolsyran är helt naturlig. Detta ger tillsammans en frisk, balanserad, halvtorr cider med tydlig äppelsmak och fina nyanser. 
Finns på Systembolaget

Karakås

Det var på gården Karakås, strax norr om Kiviks Musteri som allt började. Det var här första fröet till Kiviks Musteri såddes år 1888, när Henric Åkesson planterade de äppelträd som skulle komma att bli Sveriges första yrkesmässiga fruktodling. Då lades grunden till familjeföretaget Kiviks Musteri. Än idag odlar vi äpplen i samma odling och skördar frukt med en fantastisk smak.

Karakås must

Äpplena som använts till Karakås Äppelmust är av sorten Belle de Boskoop och Cox Orange och har plockats för hand från just de äppelträd Henric Åkesson planterade i början av 1900-talet. De väldoftande äpplena mognar sent, får hänga länge på träden och ger en frisk och kraftigt aromatisk must med bra balans mellan sötma och syra.
Läs mer här