Naturens egna nyttigheter

Här kan du läsa om det nyttiga som finns i bär, frukt och grönt.
På Kiviks Musteri tar vi tillvara på det goda och naturliga ifrån naturens eget skafferi.

Äpple

Både enligt mytologin och om man frågar oss på Kiviks Musteri, så är äpplet är en av livets största njutningar. Dessutom är äpplet ett av världens 10 nyttigaste livsmedel, enligt en stor undersökning som gjordes i Nordamerika och Europa 2012. ”Ett äpple om dagen håller doktorn borta” är ett gammalt talesätt och det kan räcka med att äta endast ett äpple om dagen för att se goda effekter på din hälsa. Framförallt äppelskalet innehåller antioxidanter, flavonoider, kalium och rikligt med C-vitamin. Studier har även visat att äpple sänker det farliga kolesterolet i blodet.

I Sverige finns runt 1 200 äppelsorter, i hela världen totalt 7 000. Varje sort är unik, med eget utseende och egen balans av sötma och syrlighet. I Sverige odlar vi ungefär 20 % av de äpplen vi konsumerar och drygt 80 % av alla svenska äpplen odlas i Skåne. De allra flesta skånska odlingsområdena ligger i närheten av vatten, som hjälper till att hålla temperaturen nere under våren, så att blomningen kommer igång lite senare och därmed minskas risken för att de känsliga blommorna skadas av nattfrost. På hösten, när äpplena mognar och behöver utveckla sin arom och fina färg i lugn och ro, så gör det uppvärmda vattnet att skördetiden inleds lite senare än i andra delar av landet.

Vill du veta mer om äpplets olika egenskaper, utseende och smak, gå gärna in och läs mer på Nordiska Museets fina äppelapp - http://www.nordiskamuseet.se/svenskaapplen eller besök Äpplets Hus – Kiviks Musters eget kunskapshus med äpplet i centrum.

Blåbär

Blåbär ingår i släktet skogsbär och är en av Sveriges vanligaste växter. Blåbärsriset täcker ca 17 % av Sveriges yta. De omtyckta blåa bären har en fyllig söt smak med viss syrlighet.

Blåbär brukar kallas för är ett av våra svenska superbär eftersom de är naturligt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Blåbär är släkt med både lingon och tranbär och det förekommer även en hybrid mellan blåbär och lingon som kallas för blingon.

Vill du ha ditt eget blåbärsris i trädgården? I vår Plantskola på Kiviks Musteri kan du köpa blåbärsplantor. 

Päron

Päron är en härlig och nyttig frukt som odlats ungefär lika länge som äpplet. Redan under medeltiden odlades päron i Sverige och på 1700-talet fanns det många olika sorter, bl a Augustipäron, som fortfarande är en av de mest populära päronsorterna vi har.
Flera av de gamla sorterna, som just Augustipäron eller Gråpäron, är så härdiga att de kan odlas ändå upp till zon III och IV, men de allra flesta svenska päronodlingar finns längs kusterna i Götaland, alltså i zon I och II.

Päron är nära släkt med äpple, men har kortare hållbarhetstid och i villaträdgårdar är det mest Gråpäron, Augustipäron, Greve Moltke, Williamspäron och Göteborgs Diamant som odlas medan de mest vanliga sorterna i yrkesmässig odling är Clara Fries, Carola, Conferens, Williams, Moltke, och Alexander Lucas.
Päronet är en nyttig frukt, som innehåller vitaminer, mineraler och fibrer. Det innehåller faktiskt dubbelt så mycket fibrer som ett äpple och fiber från frukt och grönsaker är särdeles nyttigt eftersom det påverkar balansen i magen positivt.

Lingon

Lingonet växer som en vintergrön, 10-40 cm hög kompakt liten ”buske” med ätliga bär – lingon. Det trivs i halvskugga och med sur, fuktig jordmån. I Sverige är lingon vanligt i gles barrskog, särskilt i närheten av tall. Lingon är mycket tåligt mot kyla – ner till minus 40 grader – men växer däremot dåligt om sommaren är mycket varm. Bären mognar i augusti och vill man att bären skall smaka lite sötare, kan man vänta att plocka dem tills de fått lite frost.

Man kan odla lingon i sin trädgård, men vanligast är att lingonet plockas för hand ute i skog och mark, vilket alla får göra i Sverige tack vare allemansrätten. Lingonet innehåller mycket bensoesyra, vilket ger en lång hållbarhet också utan konserveringsmedel.
Osötade lingon och dess ris har länge använts i folkmedicinen som medel mot urinvägsinfektion och också som febernedsättande medel. Bären sägs också stimulera aptiten. Kärt barn har många namn och i äldre dagar kallades lingon också för bremle, kröser, linbär, ljungbär, rödbär, skogsbär och tyssling.    

Citrus

Citrus är ett stort växtsläkte i familjen vinruteväxter (Rutaceae) med cirka 100 olika arter – t ex citron, lime och grapefrukt. Släktet har sitt ursprung i Asien och Australien, där de växer naturligt i i tropiska och subtropiska klimatzoner. Citrus växer som som städsegröna buskar och träd, vilket betyder att de behåller sina blad året om. Blommorna är vita eller vitrosa, och blommar med ensamma blommor eller med blommor i små samlingar. Frukten – det vi kallar citron, lime, grapefrukt osv – är ett 10 – 14-rummigt bär. I citrussläktet är flera av arterna naturliga hybrider eller förädlade av människan, vilket har skapat viss namnförvirring – och många av våra mest odlade citrusfrukter byter namn då och då…
Citronen är ett exempel på en citrushybrid liksom clementinen. Citronen odlas mest för fruktsaftens – citronsyrans – skull och den används i matlagning och i livsmedelstillverkning för sin syrlighet.
Citrus – framförallt citronen – används också som skönhets- och hälsomedel, där den ska motverka solsveda, acne, munsår, rynkor och celluliter. Den stimulerar också levern att producera enzymer och galla som bryter ner fett.
Men framför allt används lime, citron och andra citrusfrukter som syrlig dryck eller som syrlig smaksättare av maten.

Granatäpple

Granatäpplets frukt växer på träd och blir ungefär lika stort som en apelsin. Innanför det läderartade skalet finns ett stort antal frön som vart och ett omges av ett saftigt, rött fruktkött med en syrlig och intensiv smak. 

Granatäpple är en mycket gammal nyttoväxt som omtalades redan i antikens Grekland. Granatäpplet innehåller en mängd skyddande antioxidanter, särskilt av sorten flavonoider, vilka anses ha god effekt på hälsan.

Visste du att det är av granatäpple man gör grenadin – en starkt rödfärgad saft som används för att färga bl a drinkar?

Havtorn

Havtorn brukar ibland kallas för Nordens passionsfrukt eftersom de påminner lite om passionsfrukt i smaken. De orange havtornsbären växer på små taggiga buskar och är syrligt saftiga i smaken.

Bäret är som en liten multivitamintablett eftersom de har en hög halt av både C och E- vitamin. Tack vare sitt höga hälsovärde och goda smak har bäret blivit uppmärksammat av hälsokost och det sägs att ett enda bär innehåller mer C-vitamin än en apelsin.

Vill du ha en egen havtornsbuske i din trädgård? I vår Plantskola på Kiviks Musteri kan du köpa havtornsplantor. 

Tranbär

Tranbär ingår i släktet skogsbär och är en lågväxande buske som trivs bäst på öppna mossar och myrar. De röda bären har en syrlig frisk smak med en viss kärvhet.

Bären är något större än lingon i storlek och mognar relativt sent på hösten. Enligt folktradition blir de godare om den första frosten fått nypa dem innan man plockar dem.

Tranbär är rika på C-vitamin och har en antioxiderande verkan. Historiskt har tranbär använts som huskur mot exempelvis urinvägsinfektion. Tranbär innehåller även A, E och B1 –vitamin samt kalium, kalcium, magnesium, fosfor och järn.

Tomat

Tomat är en ettårig växt som härstammar från västra Sydamerika och tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika. Tomat har alltid ansetts vara en nyttig vardagsgrönsak och det finns en stor rikedom av olika sorters tomater med varierande färg, form och smak.

I tomaten finns det röda ämnet lykopen som är en effektiv antioxidant. En stor tomat ger en tredjedel av vårt dagsbehov av C-vitamin. Tomater innehåller också A-vitamin samt järn och kalium.

Rödbeta

Rödbeta tillhör rotfruktsfamiljen, även om den ibland går under benämningen grönsak. Rödbetan kom till Norden redan på 1600-talet. Växten är lättodlad och härdig och kan i gynnsamma lägen odlas långt norrut i landet. Rödbetor äts ofta som nykokta primörer eller, kanske ännu vanligare, inlagda. Vad är pytt-i-pannan utan rödbetor?

Rödbeta är både nyttigt och gott och ämnet nitrat som finns i bland annat rödbetor har positiva effekter på blodtrycket. En studie gjord vid Karolinska institutet visar att rödbetssaft ökar uthålligheten hos elitidrottare genom att minska energiåtgången under fysisk aktivitet.

Fläder

Flädern är en växt med tusenåriga anor. I Sverige förekommer den mest i de södra delarna där den finns i både förvildad och odlad form. I Skåne kallar vi ibland flädern för ”Hylle”. Fläderbusken kan bli upp till sju meter hög och växer då som ett litet träd. Blomningen pågår från midsommar till mitten av juli och sprider då sin förföriska doft som den kaprifolväxt den är. Man kan använda både fläderns mörka bär och de vita fläderblommorna i såväl drycker som i sylter och marmelader.

I gamla sägner sägs det att doften från fläder kunde fördriva häxor och trolltyg. Därför syns ofta en och annan hyllebuske på lagom avstånd från huset i gamla trädgårdar. När sommaren är som skönast blommar flädern kring hagarna på Österlen. Drycken av fläderblom har länge varit med i vår receptsamling och varje år njuter vi traditionen av att förädla fläderblommor på vårt musteri i Kivik.