Hur gör man äppelmust?

Ta hand om din äppelskörd och gör din egen äppelmust - enkelt och gott!

Välj äppelsort

Varje äppelsort har sin ”personlighet”. Välj sort utifrån hur dess smakkarraktär är. Blanda gärna olika sorter för att få den balans mellan sötma och syra du vill ha i din must. Vill du ha en must lämplig till mat kräver den äppelsorter med en lite torrare och mindre söt arom.

Skörda i rätt tid

Det gäller att skörda när äpplena smakar som mest. Ta reda på om din äppelsort är en tidig eller sen sort och provsmaka lite då och då. Varje äpple ska bli så moget det kan bli, utan att vara övermoget. På så vis får man ut så mycket smak och arom som möjligt.

Väder och vind varierar och sätter sina spår - slutligen är det naturen som bestämmer receptet. En äppelsort kan variera i smak från år till år och ge olika smak på musten. Så är det även för oss. Vi är stolta över att varje unik smak och varje säsongs unika karaktär. 

Pressa fram den goda musten

Dela äpplena grovt och pressa dem sedan i en äppelpress. Undvik äpplen som är mögliga, har stora stötskador eller börjat ruttna. Pressa gärna en sort i taget så att du kan smaka dig fram och blanda till den smak du önskar. Tappa upp den goda musten och njut!

Vill du att musten ska hålla längre behöver du pastörisera (värma upp musten till mist 77 grader) och kyla ner den innan du häller upp den på flaska.