Smaken av en plats

Karakås Äppelmust är Kiviks Musteris historia och 5 generationers kunskap
buteljerat på vacker flaska.

Karakås

Musten har fått namnet Karakås Äppelmust, eftersom det var på gården Karakås, strax söder om Kivik, som allt började. Det var här första fröet till Kiviks Musteri såddes 1888, när Henric Åkesson planterade de äppelträd som skulle komma att bli Sveriges första yrkesmässiga fruktodling. Då lades grunden till familjeföretaget Kiviks Musteri.

 

Femte generationens must

Det är 5:e generationen i ägarfamiljen, Carl Levinsson som tagit fram denna unika äppelmust genom en småskalig produktion där varje steg har gjorts förhand av Carl och hans kollegor. Alltifrån äpplena som plockats till sortering, mustning och buteljering. 
- Jag känner både en stor stolthet och en stor ödmjukhet inför musteriets historia och den kunskap som samlats under åren. Att få ta fram en egen äppelmust, precis som min morfars far Ivar gjorde, känns fantastiskt, säger Carl som idag arbetar som produktchef på Kiviks Musteri.

 

Specifikt utvalda äpplen

Äpplena som använts till Karakås Äppelmust är av sorten Belle de Boskoop och Cox Orange och har plockats för hand från just de äppelträd Henric Åkesson planterade i början av 1900-talet. De väldoftande äpplena mognar sent, får hänga länge på träden och ger en frisk och kraftigt aromatisk must med bra balans mellan sötma och syra.

Designen hämtad från 40-talet

Glasflaskans etikett har samma design som Ivar Åkesson hade på sina mustflaskor under 1940-talet när han drev det lilla musteriet på Österlen. Designen härstammar ursprungligen från skylten till de fruktaffärer som familjen Åkesson drev på 1930-talet.