Från äpple till must

Att göra äppelmust är inget man ”lär sig på en kvart". Det är ett hantverk som kräver flera års
träning och erfarenhet. Det går inte att ha ett nedskrivet recept på must eftersom äppelsorterna
mognar och skördas på olika tillfällen mellan augusti till början av december.
Vår mustmästare Bengt Åkessson kan aldrig ge oss ett nedskrivet recept på vår must.
Det sitter i ryggmärgen på honom, eller rättare sagt i hans smaklökar och han ”bara känner på sig"
hur musten ska smaka. Naturen bestämmer receptet.

 

Vad är must?

Must är helt enkelt den råsaft man får fram när man pressar ett äpple, ingenting annat.
En ren naturprodukt utan några som helst tillsatser.
Det är som att dricka ett äpple.

Vi väljer äppelsorter

Varje äppelsort har sin ”personlighet” och vi väljer sorter utifrån hur de passar till olika produkter. Till vår äppelmust blandar vi gärna flera sorter, gärna med en frisk och fruktig smak, medan en dryck som ska passa till mat kräver äppelsorter med en lite torrare och mindre söt arom.

Vi skördar i rätt tid

Vi strävar efter att skörda äpplena när de smakar som mest. Varje äpple får då bli så moget det kan bli, utan att bli övermoget och jäst. På så vis får vi ut så mycket smak och arom som möjligt och förhållandevis lite syra. 

Vi smakar, smakar och smakar...

Det finns inget så gott som den allra första musten på säsongen!  Så snart den första råsaften rinner ut ur pressen smakar vi och genom åren har vi lärt oss att känna på smaken när syran börjar lägga sig i äpplet. 

...resten hjälper naturen oss med!

Slutligen är det trots allt naturen som bestämmer receptet. Väder och vind varierar och sätter sina spår. Detta tycker vi gör våra produkter ”levande” och vi är stolta över att kunna ha unika smaker i varje förpackning.