Torskrygg med gräddkokt svartkål, parmesan och sidfläsk

4 portioner

4 bitar torskrygg à 170 gr
300 gr svartkål
2 dl grädde
1 dl riven parmesan
1 dl mandel
140 gr rökt sidfläsk eller bacon i tärningar
50 gr smör
Några droppar citron
1 tsk japansk soja (typ Kikkoman)
Salt och peppar

Nykokt potatis till servering 

Gör såhär:

  1. Börja med att salta fisken generöst. Låt snabbrimma i minst 20 minuter.
  2. Rosta mandeln i ugn 175° under 10 minuter. Låt svalna något och hacka grovt. Sänk värmen till 100°C.
  3. Riv av mittenstammen på svartkålen. Skär i ca 4x4cm bitar.
  4. Bryn smöret i en kastrull till det fått hasselnötsbrun färg och doftar kola. Dra av från värmen och droppa i citronsaft samt soja. Vispa runt ordentligt.
  5. Koka grädden på låg medelvärme i 5 minuter. Lägg i svartkål och låt koka i 2 minuter. Lägg i parmesan och rör om väl. Smaka av med salt och nymald vitpeppar.
  6. Salta och peppra fisken. Lägg en tunn skiva smör på varje torskbit. Baka fisken i ugnen till innertemperatur 48°C. Detta tar ca 15-20 minuter.
  7. Tärna sidfläsk och stek till frasigt och gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.
  8. Lägg upp den gräddkokta svartkålen och torskrygg på uppvärmda tallrikar (mikron funkar fint som tallriksvärmare). Häll brynt smör över och toppa med sidfläsk och rostad mandel.