Röd thaicurry med lax

2 bananscharlottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 tumstor bit ingefära
1-2 msk röd currypasta (beroende på styrka)
1 citrongräs
1 burk kokosmjölk av god kvalitet
1 dl vatten
2 msk fisksås
1,5 msk rörsocker eller farinsocker
1 lime, rivet zest av hela och juice från halva
600 gr laxfilé
150 gr salladsärtor
1 bunte färsk koriander
Nykokt jasminris till servering
Neutral matolja att steka i

Gör så här:

 

  1. Finhacka scharlottenlök. Ta bort det yttersta på citrongräset och banka med baksidan av kniven så den blir krossad. Riv vitlök och ingefära. 
  2. Stek lök, vitlök och ingefära i het olja i en wok eller djup stekpanna. Häll i kokosmjölk, citrongräs, fisksås och socker. Låt koka utan lock i 10 minuter.
  3. Plocka bladen på koriandern. Hacka stjälkar, riv limezest, pressa juicen och tillsätt i curryn.  Smaka av med ev mer fisksås och socker.
  4. Skär laxen i stora tärningar och lägg i såsen tillsammans med salladsärtorna. Låt det hela få ett uppkok, dra sedan av plattan och vänta 2 minuter till fisken tillagas färdigt. Strö över korianderblad och servera genast med nykokt jasminris.