Lågtempad lax med asiatisk glace och krispig kål

4 portioner

60 minuter
Ugn 100°C

Ingredienser:
700 gr färsk laxfile´

Glaze:
1 dl oystersauce
1 dl sweet chilisås
1 tsk riven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
1 lime, riven zest samt pressad juice

Till garnering:
1 näve finhackad gräslök
4 msk rostade svarta sesamfrön (eller vita)
1 bunte rädisor i tunna skivor
1 broccolistånd
1 klyfta vitkål
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja att steka i
2 msk japansk soja
Jasminris att servera till

Gör såhär:

  1. Blanda ihop alla ingredienserna till glazen.
  2. Pensla på hälften av glacen på laxen och ställ i ugnen till innertemperatur 40°C. Detta tar ca 20-30 minuter beroende på effekten på din ugn. Ta sedan ut och pensla på resterande glace. Toppa med svarta sesamfrön, rädisor och gräslök. Strössla över lite flingsalt.
  3. Medan laxen är i ugnen, bryt blomkålen och broccolin i små buketter. Skala broccolistammen och skiva sen i slantar. Skiva vitlöken. Skär vitkålen i grova bitar. Stek grönsakerna på hög värme i endast 2-3 minuter. Häll över soja, rör runt och ta av från värmen.
  4. Servera laxen och det gröna genast tillsammans med ångande varmt ris.