Kärnhusets äppelkaka

Ingredienser kakbotten:

Ingredienser

2 ägg

60 g kallt smör

1 dl socker

1,3 dl vetemjöl

ca 1 tsk bakpulver

Ingredienser fyllning:

5 medelstora skalade och klyftade svenska äpplen

3 dl Kiviks Musteri Äppelmos

2 msk äppelpektin (fruktpektin finns i välsorterade livsmedelsaffärer) blandas med

1 dl Årets Skörd Äppelmust

Gör så här:

Vispa ägg och socker. Tillsätt mjukt smör, rör sist i mjöl och bakpulver. Häll ut smeten i en form och grädda i ugn, 180°C i ca 20 min.

Rör ihop äppelsylt/mos med pektin och Årets Skörd Äppelmust och låt detta koka upp.

Ugnsbaka äppelklyftorna och vänd ner dem i fyllningen. Låt fyllningen svalna lite.

Låt kakbotten svalna och lägg i den kylda fyllningen.

Servera äppelkakan med vaniljsås (blanda vaniljkräm med lättvispad grädde så blir den fluffig), glass eller varför inte Calvadosgrädde.



Detta recept är skapat av kockarna på Café & Restaurang Kärnhuset; Mattias Skoglund och Madléne Månsson.
Hoppas det ska smaka!