Fisksoppa med tomat och saffran

Soppa:
600 gr blandad fisk, tex torsk och lax
100 gr skalade räkor
2 finhackade vitlöksklyftor
1 litet fänkålsstånd i skivor
0,5 liten purjolök i skivor
1 morot i tunna slantar
0,5 gr saffran
2 msk tomatpuré
400 gr krossade tomater
2 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
0,8 liter fiskbuljong
1 tsk torkad timjan
Nymalen svartpeppar och ev salt
Neutral rapsolja att steka i
1 näve hackad persilja

Aioli:
1 dl majonnäs
1 vitlökslyfta
Några droppar citronsaft

  1. I en tjockbottnad kastrull, stek purjo, fänkål, vitlök och morot tills mjukt, men utan att det tar färg. Höj värmen och tillsätt tomat samt tomatpuré och låt fräsa med i någon minut. Häll på saffran, vitt vin, fiskbuljong, grädde och timjan. Koka ihop i 7-8 minuter.
  2. Skär under tiden fisken i munsstora bitar. När soppan kokat klart, smaka av med salt och peppar. Dra grytan av plattan och lägg fisken i soppan. Lägg på locket och låt dra i 10 minuter så fisken tillagas.
  3. Under tiden fisken tillagas, riv vitlök över majonnäsen och droppa lite citron över. Rör om väl.
  4. Strössla persiljan och räkor över soppan och servera genast med aioli och ett gott bröd.