Fänkålsrisotto med räkor och gremolata

4 portioner

30 minuter

1 vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
1 citron, rivet skal och lite pressad saft
3 msk olivolja
4 dl avorioris
4 bananscharlottenlökar, finhackade
1 dl olivolja
3 dl vitt vin
ca 1,5 liter varm hönsbuljong
1 fänkål, lövtunt skivad, gärna med mandolin
50 gram smör
3 dl färskriven parmesan
200 gr skalade räkor
salt och svartpeppar på kvarn

 

Gör så här:

Gremolata:

  1. Riv citronskal fint, riv 1 vitlöksklyfta och blanda med persiljan och 3 msk olivolja. Din gremolata är nu klar. Ställ åt sidan.

Risotto:

  1. Fräs löken i olivoljan utan att den tar färg. Tillsätt riset och låt det rostas tills det blir blankt och något transparent. Detta gör att riset suger åt sig buljong och smakerna bättre.
  2. Tillsätt vinet och låt det ånga bort helt.
  3. Buljongen gärna får puttra i en kastrull bredvid risotton. Buljongen måste vara varm, annars avstannar tillagningen av riset.  Tillsätt ca 2 dl buljong åt gången och rör sakta tills allt absorberats innan ny buljong hälls på. Rör ofta så den rätta krämigheten kommer fram.
  4. När risotton kokat i 15-17 minuter, tillsätt fänkålen och rör runt. Låt koka ca 2 minuter till, ta sedan bort från plattan och tillsätt smör, parmesan och räkorna (spara några till garnityr). Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  5. Lägg upp risotton i tallrikar, på med lite gremolata och toppa med de sista räkorna. Servera genast!