Citron- och timjankyckling med fluffig potatispuré

4 portioner

Ugn: 175°C

1 hel kyckling à ca 1300gr
100 gr rumstempererat smör
3 rivna vitlöksklyftor
0,5 kruka färsk timjan
1 citron, zest och saft 

Potatismos:
900 gr skalad mjölig potatis, typ king edward eller mandelpotatis
3 dl mjölk
50 gr rumstempererat smör (eller mer om man gillar det!)
1 knivsudd muskotnöt
2 dl grädde
250 gr haricot vert
Salt och peppar

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Finhacka timjan. Rör samman smör, vitlök, timjan och citronzest. Smaka av med salt och peppar. Droppa citronsaften över hela och inuti kycklingen.  Smörj sedan in kycklingen med det smaksatta smöret, gärna även innanför skinnet så blir kycklingen extra smakrik. Tillaga i ugnen på galler med en ugnsform under, i ca 1-1 ¼  timme. Innertempertur vid benet ska vara 70°C när kycklingen är klar. Ta ut kycklingen och ta tillvara på köttsaften som droppat ner i ugnsformen.
  3. Häll köttsaften i en liten kastrull och låt få ett snabbt uppkok tillsammans med grädden. Smaka av med salt.
  4. Under tiden kycklingen rostas i ugnen, gör potatispuré. Koka potatis tills den är mjuk. Häll av vattnet ur grytan, låt ånga av och häll sedan i mjölken. Ställ tillbaka på plattan och låt mjölken bli riktigt varm. Använd nu elvisp, men utan att sätta på den. Mosa potatisen något med de stilla visparna. Vispa sedan potatisen fluffig med elvispen. Lägg i smör och muskotnöt, salta och peppra. Vispa hastigt ihop tills moset blivit fluffigt.
  5. Koka haricot vert i saltat vatten i 3 minuter.
  6. Servera kycklingen med potatismos, haricot vert och den goda såsen.