Bucatini all’amatriciana

400 gr bucatini eller spaghetti
250 gr pancetta eller rimmat sidfläsk (två paket tärnat bacon funkar vid nöd)
1 liten gul lök
2 klyftor vitlök
0,5 tsk chiliflakes
1 dl vitt eller rött vin (det du råkar ha hemma, kan uteslutas)
400gr finkrossade tomater
rejält med riven pecorino eller parmesan
Salt och nymalen svartpeppar
Olivolja att steka i

Gör så här:

  1. Koka pastan i välsaltat vatten 1 minut kortare tid än instruktioner. Låt rinna av i durkslag.
  2. Skär lök i tunna båtar och finhacka vitlök. Tärna fläsket i små tärningar. Stek lök och fläsk i en stor stekpanna i lite olivolja tills de fått en brynt, gyllene yta. Lägg i vitlök och chiliflakes och låt steka med i en minut. Häll på vin och låt puttra in i fläsket. Tillsätt tomater och låt koka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Vänd ner den nykokta pastan i såsen och låt koka samman i 1 minut. Servera genast med massor av riven pecorino eller parmesan. Njut!