Äppelkanelbullar

Äppelkanelbullar (40 bullar)

Ingredienser:
150 g smör eller margarin, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl vit baksirap
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
800 g (ca 1,4 l ) Kungsörnen Kärnvetemjöl

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk kanel
1 burk Kiviks Musteri Äppelmos
3-4 grovrivna äpplen. Gärna en frisk, syrlig sort.

Till pensling:
1 ägg
Pärlsocker

Gör såhär:

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt det smälta rumstempererade matfettet, sirap, salt och kardemumma.
3. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
7. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett tunt lager på kakan. Bred ut ett tunt lager äppelmos och därefter de grovrivna, skalade äpplena. Rulla ihop till en rulle. Skär varje rulle i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.
8. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.