Nyheter

 

Idag invigdes Naturskolan Österlen med unga gäster och ett insektshotell.

Naturskolan Österlen är ett initiativ av Kiviks Musteri, Simrishamns Kommun och Simrishamns Industrifastighet AB. Naturskolan Österlen ligger invid äppelodlingarna på Kiviks Musteri och gränsar till Stenshuvuds nationalpark, vilket gör den till Sveriges mest unika naturskola. Idag öppnade Naturskolan portarna för Skånes barn och ungdomar.

 Alla Skånes barn, ungdomar och skolor kommer att ha tillgång till Naturskolan Österlen. Syftet är att främja och stimulera barns och elevers intresse för natur och miljö genom aktivt lärande och på så sätt lägga grunden till förklaringar kring ekologiska samband och skapa förståelse för miljöfrågorna.

Skolan ligger i en ombyggd lantbruksbyggnad precis mellan Kiviks Musteri och Stenshuvuds nationalpark. Längst ner vid ädelskogslunden utanför skolans fönster slår vågorna in från Hanöbukten. Här finns, i anslutning, en biodling, visningsträdgårdar, ett bestånd av den fredade hasselmusen, en plantskola, sortimentsodlingar och dessutom ett arboretum. 

Sven Weitner, initiativtagare till Naturskolan, Thomas Jensen, VD Kiviks Musteri, Karl-Erik Olsson,Kommunalråd och Per-Olof Järvegren, VD SIFAB invigde tillsammans Naturskolan Österlen. På plats var elever från Piratenskolan i Kivik som fick gå på upptäcktsfärd på den nya naturskolan. Kiviks Musteris odlingsansvarige Jan Jensen räckte över välkomstgåvan från Kiviks Musteri; ett insektshotell.

 - Utan pollinerande insikter har vi på Kiviks Musteri ingen verksamhet. Insekterna är otroligt viktiga för naturen. Utan insekterna sker ingen pollinering och då inte heller någon blomning. Vi tycker att det är viktigt för barn och ungdomar att se hela kedjan i naturen, berättar Jan Jensen. 

 

visa fler