adventures

Plocka svamp i skogen

I Sverige har vi, tack vare Allemansrätten, den fantastiska möjligheten att gå ut i skog och mark och plocka av naturens goda rikedomar. Passa på att njuta av naturen och hur tyst det är i skogen. Vem vet vad ni kan upptäcka när ni sitter ner och plockar svamp. Kanske hittar ni spännande insekter på marken eller så kommer något större och nyfiket djur och undersöker vad ni håller på med.

Svamp kan ni plocka under större delen av året men den bästa svampsäsongen är sensommar och höst. Vilka svampar ni hittar just nu beror på var i Sverige ni bor. Men innan ni ger er ut i skogen är det viktigt att ni går igenom vilka svampar som går bra att plocka och vilka ni inte ska röra. Vissa är nämligen giftiga så plocka bara svampar som ni vet går att äta, exempelvis kantareller, trattkantareller, karljohansvamp eller smörsopp. Lägg svamparna i en stor och luftig korg så att de inte blir varma och förstörda. Ta gärna med några små korgar så att alla plocka var för sig.

Glöm inte heller att ta på oömma kläder, gärna regnbyxor då det kan vara skönt att sätta sig på knä ifall ni hittar mycket svamp. Ta även på dig stövlar om det skulle vara lite blött i marken. Ett annat smart tips är att ha med sig varsin visselpipa, den hörs väldigt långt i skogen. När man plockar svamp är det lätt att försvinna in i sin egen värld och helt plötsligt kanske ni inte ser varandra. Då är det bra med en visselpipa så att ni kan hitta varandra snabbt igen.

TIPS PÅ MATSÄCK!DELA PÅ FACEBOOK!
adventures