Äppelmust

Must är 100% äpple och en ren naturprodukt.

Äppelmust är den råsaft som man får fram när man pressar ett äpple, det är med andra ord 100% äpple, inget annat. En must kan vara sortren, det vill säga gjord på bara en äppelsort, eller innehålla flera olika äppelsorter. Man kan också välja att antingen behålla fruktköttet i musten eller klarfiltrera den.

Vill du veta mer om äppelmust hittar du det här.

Kiviks äppelmust

På Kiviks Musteri odlar vi idag runt 54 olika äppelsorter. Med fyra generationers samlade erfarenhet av att göra must har vi lärt oss hantverket att hitta rätt i smak, balans och olika kombinationer.

Must är ett hantverk som börjar i odlingen, och trots att äppelmust bara innehåller äpplen så ger de svenska äppelsorterna oss oändligt många smakvariationer. Det finns många faktorer som präglar äpplets smak så som jordmån, klimat, väder, sol och vind. En sort kan skilja sig i smak beroende på vilken odling den växt i. Äpplet ska sen skördas när det nått rätt mognadsgrad för att få ut så mycket smak och arom som möjligt. Ju mer moget äpplet är desto mer faller syran och sötman träder fram. Det gäller alltså att hitta exakt rätt tidpunkt.

Var kan man köpa Kiviks produkter?

Våra finaste är ett sortiment med äppelmust och cider som tillverkas i små volymer och finns att tillgå under en begränsad tid i våra egna butiker i Kivik och På Solnäs Gård utanför Lund.